romana
HOME HOT-FILM PRODUSE INSTALARE CONTACT
Home -> “ONDOL”

Sistemul tradiţional coreean de încălzire “ONDOL”

ONDOL este un sistem de încălzire ascuns sub podea. Există diferite teorii cu privire la cât de vechi este, însă documente de stat chineze atestă că în perioada Goguryeo (37 BC-AD 668), un sistem de încălzire ONDOL în formă de L era deja comun, furnizând încalzire parţială în podeaua din camere.
Acesta a evoluat într-o cameră full-ondol în perioada Goryeo (918-1392). Până la sfârşitul perioadei Goryeo, sistemul de încălzire ONDOL sa răspândit în toată Peninsula Coreeană.

În forma sa tradiţională, ONDOL utilizează caldura transferată direct de la fumul de lemn la partea inferioară a unei podele de zidarie groasă. În timpurile moderne, termenul ONDOL, se referă la orice tip de încălzire prin pardoseală în locuinţele coreene. "Gudeul", însemnând "piatră coaptă," este un alt nume pentru ONDOL.

Ondol tradiţional

Căldura de la sistemul de încălzire ONDOL iniţial a provenit din lemn, dar casele şi apartamentele moderne sunt construite cu ţevi de apă caldă încorporate în podea.

Beneficiile pentru sănătate ale încălzirii ONDOL au fost mult timp documentate în Coreea. O înregistrare regală a dinastiei Joseon (1392-1910) spune: "În luna iunie anul 12, Regele Sejong a ordonat ministrului provinciei Gyeongsang să permită fratelui Lee şederea pe ONDOL pentru a îndepărta boala."
ONDOL are reputaţia de a fi deosebit de bun pentru recuperarea femeilor care au născut precum şi pentru persoanele în vârstă.

case tradiţionale Ondol

Dongil Construction, o companie de constructii coreeană, a construit în 2007 apartamente în Kazahstan pe bază de încălzire ONDOL, în cazul în care o minoritate coreeană semnificativă locuieşte acolo, precum şi în Regatul Unit. O altă societate coreeană, Woolim, a construit 2566 apartamente echipate cu ONDOL în Almaty, cel mai mare oraş al Kazahstanului. SR Engineering and Construction a construit 5372 de apartamente de lux dotate cu sistem de încălzire ONDOL în Shenyang, China, şi o suplimentare de 500 unităţi pe bază de ONDOL în Shanghai.

Sursa: International Society of Ondol

“ONDOL”- Sistem de încălzire antică cu aplicaţie modernă

Korea Ondol
În Coreea de Sud peste 90% din case au acest tip de încălzire prin pardoseală. “ONDOL” - cuvântul înseamnă piatră caldă. Este iubit de către străini, precum şi de coreeni.
Iernile coreene pot fi foarte reci, dar coreenii din dinastia Choson au folosit o metodă similară cu metodele de încălzire folosite de secole de către greci şi romani.

În mod tradiţional, sursa de căldură pentru ONDOL a fost un şemineu. Acest lucru ar putea fi situat în bucătărie sau pe peretele exterior al camerei de zi. O bucătărie cu două sau trei vetre ar putea fi înconjurată de un număr potrivit de camere ondol-încălzite. Într-o bucătărie coreeană veche, s-ar putea găsi una sau două cazane mari de fier pe vatră. Astfel, focul utilizat pentru gătit orez sau supă a fost, de asemenea, folosit pentru încălzirea camerei de lângă bucătărie.

În general, bucataria a fost construită la un nivel cu două sau trei picioare mai jos decât camera care era de încălzit. Diferenţa de nivel a făcut ca fumul si aerul cald să poată rula uşor pe sub podeaua camerei. Fum care rulează pe sub podea? Da, acesta este secretul ONDOL.

Se spune că a existat odată o cameră-ondol veche de sute de ani, care a avut eficienţă termică incredibilă. Datorita designului structurii camerei de ardere, etajele sale rămâneau fierbinţi pentru 45 de zile cu doar o încălzire! Caldura se presupune că ar putea fi resimţită timp de 100 de zile. Din păcate camera a fost distrusă în timpul războiului din Coreea la începutul anilor 1950. În 1982, inginerii au restaurat structura, iar turiştii pot vizita sala de ONDOL. În prezent eficienţa termică nu este chiar aproape la fel de bună ca şi originalul. Totuşi, după o încălzire, podeaua rămâne caldă timp de zece zile în primavară şi toamnă, şi timp de trei zile în timpul iernii, chiar şi atunci când temperatura de afară este sub -10 grade Celsius.

ONDOL a avut un mare impact asupra stilul coreean de viaţă. Pentru un simplul fapt că podeaua este mult mai caldă decât aerul din interior, era natural ca oamenii să se aşeze pe podeaua caldă, mai degrabă decât pe scaunele mai reci. Astfel coreeni stau, mănâncă, şi dorm pe podea. Pentru a menţine podeaua, chiar mai caldă, ei o acoperă uneori cu un quilt gros de pat, numit ibul. Când membrii familiei venind din exterior, pun picioarele reci sub plapumă, ei pot să se bucure împreună de o căldură confortabilă, o reală experienţă bonding!

 
Acasa
Hot-Film
Produse
Instalare
Contact
Portal Info
© 2011 SC Far Infra SRL - Toate drepturile rezervate Politica Cookies | Politica de Confidentialitate