magyar
HOME HOT-FILM TERMÉKEK TELEPÍTÉS KAPCSOLAT
Home -> “ONDOL”

Mi a hagyományos “ONDOL” fűtési rendszer?

Az Ondol egy padló alá rejtett rendszer. Arról, hogy mikor született, külömböző elméletek keringenek, de a kinai állami levéltárban fellelhető bejegyzések szerint a Goguryeo (37 BC-AD 668) idejében, egy L alakú ondol rendszer volt használatos, amely a lakószobák padlójának részleges fűtését biztositotta.
Ez a rendszer full-ondol-ra forrta ki magát Goryeo (918-1392) idejében. A Goryeo periódus végére az ondol elterjedt az egész Koreai Félszigeten.

Eredeti felépitésében, az ondol hasznositja a vastag padló alatti járatokon áthaladó füst melegét. A modern időkben az Ondol megnevezés a koreai lakásokban alkalmazott padlófűtesre értendő. "Gudeul", azt jelenti hogy "sült kő," ez egy másik elnevezése az ondolnak.

Hagyományos „ONDOL” fűtési rendszer

Az ondol rendszer eredeti hőforrása a fa volt, de a modern lakások padlója melegvizes csőrendszerrel van ellátva.

Az ondol egészségre gyakorolt jótékony hatását régóta dokumentumok bizonyitják Koreában. A Joseon dinasztia (1392-1910) egyik királyi bejegyzése azt mondja: "Június 12-én Sejong király elrendelte a Gyeongsang tartomány miniszterének, hogy engedélyezze a bátyja, Lee ondolon való tartózkodását a gyógyulása céljából".
Ondol arról is híres, hogy különösen hasznos a kismamák lábbadozásánál, valamint idős embereknél.

Hagyományos „ONDOL” fűtési rendszer

Egy koreai építőipari vállalat a Dongil Costruction, ondol alapú apartmanokat épitett Kazahsztánban, ahol jelentős koreai kisebbség lakik, és az Egyesült Királyságban 2007-ben. Egy másik koreai vállalat, Woolim, 2566 ondol-al felszerelt apartmant épített Almatiban, Kazahsztán legnagyobb városában. A SR Engineering and Construction cég 5372 ondol-al felszerelt luxus apartmant épitett a kinai Shenyangba, és további 500 ondol-alapú lakást Sanghajban.

Forrás: International Society of Ondol

“ONDOL” - Ősi fűtési rendszer modern alkalmazásban

Korea Ondol
Koreában a házak 90%-ban ezt a fajta padló fűtési rendszert alkalmazzák. Az „Ondol” jelentése meleg kő. A koreaiak és a külföldiek egyaránt szeretik.A koreai telek nagyon hidegek, de a Choson dinasztiai tagjai a görögökéhez és a romaiakéhoz hasonló fűtési módszert alkalmaztak.

Hagyományosan az „Ondol” hőforrása egy kandalló volt. Ezt konyhában vagy a nappali külső falán helyezték el. Egy két- három kandalós konyha körül, ennek megfelelő számú ondol-fűtött szoba volt. A régi koreai konyhában volt egy-két nagy kazán a kandallón. Így, főzéshez használt tűzet a konyha melletti szoba fűtésére is használták.

Általában a konyha két-három lábbal alacsonyabban épült, mint a szobák. A magasság különbségnek köszönhetően a füst és meleg levegő szoba padlója alá áramlott. Füst a padló alatt? Igen ez az ondol titka.

A szó beszéd szerint több száz évvel ezelőtt létezett egy ondol-szoba, mely hihetetlenül magas termikus hatásfokkal rendelkezett. Különleges szerkezetének köszönhetően a szoba egyetlen fűtés után meleg maradt 45 napig. Állítólag a hő még 100 nap elteltével is érezhető volt. Sajnos a szoba megsemmisült a koreai háború idején az 1950-es évek elején. 1982-ben, mérnökök helyre állították a szerkezet, és ezt ma már turisták is megtekinthetik. Azonban a jelenleg termikus hatásfok közel sem olyan jó, mint az eredeti szobáé. Azonban a melegítés után, a padló meleg marad, tíz napig tavasszal és ősszel, és három napig télen még akkor is, ha a hőmérséklet -10 Celsius fok.

Az Ondol nagy hatással volt koreai életmódra. Mivel a padló sokkal melegebb volt, mint a belső levegő, természetes volt, hogy az emberek inkább a földre ültek, mint hideg székre. Ezért a koreaiak a padlón ülnek, esznek és alszanak. Annak érdekében, hogy a padlót még melegebben tartsák, egy vastag paplan-t, úgynevezett ibul-t terítettek rá. Amikor a családtagok bejöttek a hidegről a lábukat a takaró alá rakták.

 
Home
Hot-Film
Termékek
Telepítés
Kapcsolat
 
© 2011 Far Infra KFT – Minden jog fenntartva
Cookie-kra vonatkozó szabályzat | Adatvédelmi irányelvek